6 persoane celebre din România
România a oferit mereu întregii lumi oameni extraordinari și nespus de talentați. Pictori și sculptori de renume mondial, scriitori distinși, filozofi, istorici, muzicieni și actori celebri, dar și oameni de știință. Doar le auzi numele și te gândești automat la România.
Constantin Brâncuși
Foarte cunoscut de francezi, atelierul lui Constantin Brâncuși poate fi văzut la Paris. Unul dintre pionierii sculpturii moderne, și-a început studiile în România la Școala de Arte din Craiova și apoi la Universitatea Națională de Artă din București, dar călătoria l-a dus în Franța, unde a studiat la Academia de Arte Frumoase din Paris. Este considerat unul dintre cei mai influenți sculptori ai secolului XX, apreciat nu numai în Europa, ci și în Statele Unite. Puteți admira lucrările sale în orașul român Târgu Jiu , precum și în Studioul Brâncuși din Paris , parte a Centrului Georges Pompidou.
Tristan Tzara
Cofondator al mișcării culturale Dada, Tristan Tzara s-a născut în România în 1896 sub numele de Samuel Rosenstock. A fost un poet și artist de performanță român și francez de avangardă. Parte a mișcării culturale care a revoluționat literatura și artele plastice, Tzara s-a mutat din România în Elveția și apoi în Franța în 1919, unde a încercat să extindă mișcarea Dada. Portretele sale pot fi găsite astăzi în muzeele din jurul Parisului.
Mircea Eliade
Autor al remarcabilului Istorie a ideilor religioase , Mircea Eliade a fost un istoric român al religiilor, scriitor de ficțiune și filosof. A studiat la Universitatea din București și la Universitatea din Calcutta. În timp ce se afla în India, s-a îndrăgostit de fiica gazdelor sale și apoi a scris o relatare fictivă în romanul Maitreyi, proiectat în filmul Nopțile bengaleze . După ce a locuit în România și Franța s-a mutat în Statele Unite, unde a devenit profesor la Universitatea din Chicago, predând istoria religiilor. În prezent, Departamentul de Istorie a Religiilor îi poartă numele, ca o onoare pentru vasta sa contribuție la literatura de specialitate în această privință.
George Enescu
Cel pe care francezii îl numesc pe Georges Enesco, compozitorul, pianistul, violonistul și dirijorul român este considerat cel mai important muzician din România. La șapte ani a început să compună, iar la 10 ani a susținut un concert privat la Curtea din Viena, în prezența împăratului Franz Joseph. A trăit în România, Austria și Franța și a fost descris de compozitorul catalan Pablo Casals drept „cel mai mare fenomen muzical de după Mozart”. În cinstea sa, fosta sa reședință a fost transformată în Muzeul George Enescu , iar în fiecare an Festivalul George Enescu aduce la București artiști de muzică clasică de renume mondial.
Emil Racoviță
Fondator al primului Institut Speologic din lume, Emil Racoviță a fost speleolog (studii rupestre) și primul biolog din lume care a studiat viața arctică. Este considerat a fi, împreună cu Rene Jeannel, unul dintre fondatorii bio-speologiei.
Elie Wiesel
Câștigător al Premiului Nobel pentru Pace în 1968, Elie Wiesel este un scriitor evreu româno-american. Este autorul bestsellerului Night , o carte despre experiența sa cu tatăl său în lagărele de concentrare naziste de la Auschwitz și Buchenwald. Născut în România, apoi trimis la Auschwitz, a fost eliberat la sfârșitul celui de-al doilea război mondial. Apoi s-a mutat în Franța și mai târziu în Statele Unite, unde a afirmat ca activist politic și fondator al Fundației Elie Wiesel pentru Umanitate.