Bani de la stat pentru acești români! Plăți eșalonate, timp de cinci ani

Vești bune pentru o categorie de români care urmează să-și primească banii înapoi. Executivul a aprobat, iar de acum se așteaptă efectuarea plăților.

Acestea se vor face eșalonat, timp de cinci ani. Iată despre ce este vorba și cine sunt beneficiarii sumelor date de către stat.

Profesorii își primesc banii înapoi!

Vești bune pentru cadrele didactice din România.

Executivul a aprobat plata diferențelor de drepturi salariale cuvenite personalului didactic din învățământul de stat

pentru perioada 1 iulie 2017-31 august 2021, prin ordonanță de urgență. Diferențele de drepturi salariale ar urma să fie

acordate tuturor categoriilor de personal didactic și vor fi actualizate cu indicele de inflație.

Guvernul României a adoptat un proiect de Ordonanță de urgență care prevede plata eșalonată pe 5 ani a diferențelor de drepturi salariale pe care instanțele au decis că statul nu le-a plătit profesorilor în perioada 1 iulie 2017 – 31 august 2021.

În nota de fundamentare a proiectului de Ordonanță de Urgență se precizează că dispozițiile Legii-cadru nr. 153/2017

privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a generat interpretări diferite. Pentru o serie de drepturi

prevăzute de aceasta în favoarea personalului din învățământ, s-a ajuns la acțiuni în justiție, iar marea lor majoritate au fost soluționate în favoarea reclamanților.

Când și cum se vor face plățile pentru cadrele didactice
Cadrele didactice vizate de acest proiect își vor primi banii eșalonat pe o perioadă de cinci ani, de la data intrării în

vigoare a ordonanței. Astfel, plata sumelor se va face anual, într-o singură tranșă, până la data de 30 iunie. Facem

precizarea că pentru anul 2022, plata sumelor se face într-o singură tranșă în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

În primul an de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență se plătește 5% din valoarea diferențelor salariale, în al doilea an de la intrarea în vigoare a ordonanței se plătește 10% din valoarea diferențelor salariale, în al treilea an se va plăti 25 %, în al patrulea an tot 25%, iar în al cincilea an se va plătit 35% din valoarea diferențelor salariale.

Banii vor fi actualizați cu indicele de inflație și se vor asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației.

adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *