Cât câștigă luptătorii români care au plecat pe frontul din Ucraina

Surse militare transmit că circa 1.500 de luptători români activează pe teritoriul Ucrainei, împreună de britanici,

americani, canadieni turci, georgieni sau polonezi. Se pare că mulți dintre militarii români și-au dat demisia, după ce ar fi fost ofertați cu sume impresionante de către firme de recrutare străine.

Ministerul Apărării din Rusia susține că, potrivit rapoartelor realizate de către serviciile de informații, în Ucraina

activează câteva mii de mercenari veniți din alte state. Majoritatea provin din Polonia, în număr de peste 1.700 de soldați, urmați îndeaproape de români și canadieni, care numără în jur de 1.500 de oameni.

Firme de recrutare din străinătate ar fi contactat militari activi
Pe lângă afirmațiile făcute de către autoritățile rusești, surse din cadrul instituțiilor de forță din România au

declarat, pentru publicația Gândul, că firme de recrutare din străinătate ar fi contactat atât militari activi, cât și soldați trecuți în rezervă din România, pe care i-ar fi ofertat cu remunerația de 1.000 de euro pe zi.

Sursele citate au precizat că, în general, ofertele au fost pentru militari ai SPP, SRI, Jandarmeria și Poliția Română, în

special persoane care au participat la misiuni ale ONU, dar și alte categorii de misiuni în Afganistan, Irak sau Somalia.

Cum se realizează recrutarea militarilor
Potrivit surselor, militarii sunt contactați de către angajați ai firmelor de recrutare, dintre care unii sunt stabiliți

chiar în țara noastră, iar apoi își întreabă colegii sau foștii colegi dacă sunt interesați să se angajeze în misiuni în străinătate.

Înainte de războiul din Ucraina, acești recrutori căutau luptători români pentru paza unor obiective situate în zone de risc, pentru pază VIP, dar și pentru însoțirea navelor care trec prin zona de acțiune a piraților somalezi.

Cererea de recrutare a crescut de la izbucnirea războiului
Sursele citate au precizat că, după izbucnirea conflictului ar fi apărut o cerere ridicată pentru angajarea unor echipe de

luptători cu experiență, în special din partea televiziunilor europene care au trimis echipe pe front, dar și din partea

fundațiilor care acordă sprijin victimelor și care monitorizează eventualele crime de război, în zonele atacate de ruși.

Ce remunerație primesc cei care pleacă în Ucraina
Pentru a acoperi riscurile foarte mari, luptătorii străini care pleacă în Ucraina ca bodyguarzi sunt remunerați cu sume cuprinse între 1.000 și 2.000 de dolari pe zi, la care se pot adăuga și bonusuri.

Totuși, românii care au acceptat astfel de slujbe în Ucraina ar fi plecat pentru 1.000 de euro pe zi, iar cei mai mulți ar fi fost recrutați de firmele americane „Blackwater” și „Silent Professionals”, la care s-ar mai adăuga și contractori britanici.

Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească militarii ca să fie recrutați
„Silent Professionals” a publicat, pe pagina web, condițiile pe care trebuie să le îndeplinească militarii străini care doresc să plece în Ucraina.

Persoanele interesate sunt înștiințate că angajatorul este o companie cu sediul în Statele Unite, care este în căutare de specialiști în materie de „operațiuni de extracție/evacuare” cu o experiență militară de minim cinci ani.

Tot acolo se menționează că pentru aceste misiuni sunt acceptate și femeile, atâta timp cât îndeplinesc condițiile generale de angajare.

Pe teren, militarii trebuie să identifice și să țină legătura cu forțele ucrainene, să știe cum să culeagă informații de interes operativ, să știe cum să se orienteze cu harta și busola și să poată conduce cât mai multe tipuri de vehicule militare.

Militari români activi ar fi demisionat pentru a pleca în Ucraina
Conform surselor citate, cei mai mulți români care au plecat în Ucraina sunt rezerviști, însă există și situații în care militarii au demisionat pentru a nu rata oportunitatea de a câștiga 1000 de euro pe zi.

Potrivit site-ului „Silent Professionals”, în acest moment misiunile în Ucraina sunt cele mai bine plătite, în condițiile în care alte misiuni internaționale, în alte zone periculoase de pe glob se plătesc cu sume care nu depășesc 800 de dolari, așa cum se întâmplă în cazul navelor care navighează în zonele de acțiune ale piraților africani.

Explicația Ministerului Afacerilor Externe
Ministerul Afacerilor Externe a venit şi cu o poziţie oficială, în urma unei solicitări a ziarului „Adevărul”.

adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *