Ce trebuie să faci de Florii ca să ai spor în casă

În fiecare an, creștinii sărbătoresc, cu un an înainte de Paște, Duminica Floriilor, o sărbătoare care marchează evenimentul intrării lui Iisus în Ierusalim. În acest an, Duminica Floriilor, sau Duminica Patimilor, așa cum mai este denumită popular sărbătoarea, va fi pe data de 17 aprilie.

Cum să ai spor în casă

Asemenea multor sărbători religioase importante, Floriile sunt asociate cu multe tradiții și obiceiuri populare. Cele mai multe dintre acestea au menirea de a aduce sporul în casă și de a proteja familia de rele. De Florii, ramurile de salcie sunt cel mai important simbol, fiind un substitut pentru ramurile de măslin cu care a fost întâmpinat Mântuitorul, atunci când a intrat, călare pe asin, în Ierusalim.

Astfel, ramurile sfințite de preot în ziua de Florii, se agață de pomii fructiferi, de butucii de vie și de stupi pentru o recoltă bună. De asemenea, oamenii pun ramuri de salcie la uși și la ferestre pentru a proteja casa împotriva răului și la icoane pentru a feri membri familiei de boli.

Agricultorii îngroapă muguri de salcie sub prima brazdă pentru a avea o recoltă cât mai bogată. Credincioșii care au dureri de spate își încing ramurile de salcie sfințite la brâu, având credința că durerile îi vor părăsi.

Ramurile de salcie se țin în casă, la icoană, până în anul următor, atunci când se înlocuiesc cu unele noi.

Ce trebuie să faci de Florii ca să ai spor în casă

Alte tradiții de Florii

Multe dintre tradițiile din ziua de Florii sunt legate de fetele care doreau să se mărite. Acestea puneau o cămaşă curată şi o oglindă sub crengile unui păr altoit. A doua zi, fetele recuperau obiectele, având cerdința că urmează să aibă noroc în dragoste atunci când la folosesc.

Pentru noroc, oamenii de la sate se spălau cu apa în care, înainte cu o noapte de Florii, fierbeau o legătură de busuioc. Fetele care doreau să-și găsească ursitul în acel an, aruncau apa care rămăsese sub un păr.

Femeile coc plăcinte pe care le dau de pomană sărmanilor în ziua de Florii.

O altă tradiție este consumul de pește, fiind dezlegare la pește în această zi.

adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *