Covid 19 este problema principală a omenirii?
Provocările globale nu vor dispărea și nu vor deveni mai mici. Coronavirusul a fost un șoc, dar s-a prezis mult timp o pandemie . Există toate motivele pentru a crede că acesta nu va fi unul unic. Fie că boala a apărut în mutația zoonotică sau într-un laborator, există din ce în ce mai rău de unde a provenit. Și nu trebuie să ne facem griji doar pentru viruși, ci și pentru destabilizarea crescândă a climei, prăbușirea biodiversității, deșertificarea pe scară largă și poluarea pe tot globul.
Privind în urmă înainte de 2020, se părea că 2008 a fost începutul unei noi ere de întreruperi succesive și interconectate, cum ar fi criza financiară globală, alegerile lui Trump și războiul comercial și tehnologic cu China. Totul avea un inel familiar. Concurența marilor puteri, naționalismul și crizele bancare au revenit în secolele XIX și XX. Apoi a venit 2020. Ne-a dat o privire asupra a ceva radical nou: vechile tensiuni ale politicii, finanțelor și geopoliticii care se intersectează cu un șoc natural la scară globală.
Administrația Biden declară că „America s-a întors”. Dar la ce se întoarce? După cum demonstrează evenimentele recente din Afganistan, președintele Biden este hotărât să curățe punțile, brutal dacă este necesar. În ceea ce privește Pentagonul, în partea de sus a agendei se află competiția de mare putere cu China – o scrisoare din secolul al XIX-lea. Dar cum rămâne cu crizele globale interconectate din secolul XXI care nu pot fi atribuite unui antagonist național? Pentru aceștia, singurul model pe care îl avem este intervenția pieței financiare a băncii centrale – o formă de luptă împotriva crizelor bazată pe rețele tehnice, înrădăcinată în ierarhiile de putere existente și susținută de un puternic interes personal.
Este conservator, ad hoc și lipsit de legitimitate politică explicită. Tinde să consolideze ierarhia și privilegiul existente.
Provocarea unui globalism progresist potrivit pentru următoarele decenii este atât de a multiplica acele rețele de combatere a crizelor – în domeniile cercetării medicale și a dezvoltării vaccinurilor, a energiei regenerabile și așa mai departe – și de a le face mai democratice, transparente și egalitare.