Luna plină îți afectează sănătatea?
Influența lunii pline asupra comportamentului nostru uneori ciudat este bine cunoscută de secole. Astăzi, mulți cred că există o legătură între sănătatea noastră și această stea lunară, dar ce spune știința? Există într-adevăr această legătură sau este doar vorba și folclor?

Se referă atât de multe filme și legende (cine își amintește Teen Wolf, cu Michael J. Fox?). În unele seri, norii se despart, dând loc unei luni pline strălucitoare și apoi dintr-o dată vecinii noștri încep să se comporte ciudat. Este doar o coincidență? Mulți cred că nu.
Ce este mai exact o lună plină?
Trebuie să ne dăm seama că 50% din suprafața Lunii este luminată constant de Soare. Cu toate acestea, o vedem de obicei când este în umbră. Se spune că Luna este „plină” atunci când este direct opusă soarelui și o putem vedea complet (fața ei spre noi, desigur); prin urmare, Luna, Pământul și Soarele trebuie să fie perfect aliniate! Această situație apare o dată pe lună și durează din punct de vedere tehnic doar o zi, dar apare plină timp de 2 până la 3 zile. Probabil ați auzit de „luna albastră” sau de versiunea sa roz. Acestea sunt doar nume date, nu prea schimbă culoarea; particulele prezente în atmosferă sunt responsabile de acest fenomen.
De unde vine această teorie legând luna de comportamentele noastre neregulate?
Trebuie să ne întoarcem la Roma antică pentru a înțelege pe deplin originea acestei credințe. Filosoful Pliniu cel Bătrân este unul dintre primii care au făcut legătura între stea și comportamentul uman. El a sugerat că luna plină a făcut să se formeze roua pe pământ … dar și în creierul nostru! Acest lucru explică de ce unii oameni devin … nebuni! Cuvântul latin luna a devenit lunaticus, desemnând o persoană afectată de stea în timpul lunii pline.
Ce spune știința?
Luna a avut repercusiuni dovedite pe planeta Pământ și pe locuitorii săi. Forța gravitațională a acesteia ne mișcă oceanele, creând în același timp maree înalte și joase. Cercetătorii au observat, de asemenea, că Luna influențează viața insectelor, a păsărilor și a animalelor marine.
Este puțin mai puțin clar când vine vorba de oameni. Luna plină a fost acuzată de o serie de migrene, schimbări de dispoziție, convulsii și chiar unele fapte criminale. Mergem chiar până acolo încât spunem că ar fi o creștere a numărului de nașteri în timpul lunii pline, dar această teorie nu a fost dovedită. De îndată ce un studiu demonstrează existența unei legături între Lună și psihicul uman, altul afirmă contrariul. Cu toate acestea, rămâne o excepție: Luna afectează calitatea somnului nostru.
Numeroase studii credibile au indicat faptul că participanții au dificultăți în a adormi sau a dormi odihnitor, chiar înainte sau după o lună plină. Motivul nu este încă clar identificat, dar cert este că legătura dintre Lună și locuitorii Pământului va continua să ne fascineze mereu … și să alimenteze toate cele mai nebunești teorii!