Marea ofensivă a Rusiei în sud-estul Ucrainei a început, anunță președintele Zelenski

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că Rusia a lansat așteptatul asalt asupra regiunii Donbas

din estul țării, potrivit agențiilor de presă ucrainene.

Șeful statului a declarat că „bătălia pentru Donbas” este deja în desfășurare și că luptele în regiune s-au intensificat.

El a adăugat că o mare parte a armetelor lui Vladimir Putin au fost alocate acestei ofensive.

„Nu contează cât de mulți soldați va aduce Rusia, noi vom lupta. Ne vom apăra”, a mai spus Volodimir Zelenski.

Guvernatorul Regiunii Lugansk, parte din Donbas, a declarat că situația este un „iad”, cu lupte constante în câteva orașe.

Șeful Administrației Prezidențiale de la Kiev a spus că asaltul din Donbas reprezintă începutul cele de a doua faze a războiului.

Iar un oficial de rang înalt din apărare a anunțat că forțele Federației Ruse au încercat să avanseze pe întreaga linie a frontului din regiunile Donețk, Lugansk și Harkiv.

Cel puțin 1.000 de persoane s-au adăpostit în subsolurile combinatului Azovstal din Mariupol
Circa 1.000 de persoane se ascund de atacuri în adăposturi din subsolul combinatului siderurgic Azovstal, din orașul-port Mariupol, situat în sud-estul Ucrainei, a anunțat consiliul local.

Într-o postare pe Telegram se arată că mulți dintre acești civili sunt „femei cu copii și persoane în vârstă”, asupra cărora Rusia aruncă bombe de mare putere.

Luptele de stradă din Mariupol au loc în continuare, din cauza încercării trupelor Federației Ruse de a căpăta controlul deplin asupra acestui oraș, au mai anunțat consilierii locali.

SUA anunță că va începe instruirea artileriștilor ucraineni în afara Ucrainei
Armata americană se așteaptă să înceapă, în următoarele zile, instruirea militarilor ucraineni pentru folosirea pieselor de artilerie, a anunțat un oficial din apărarea SUA.

Instruirea ar urma să se desfășoare în afara Ucrainei, a adăugat acesta, citat de BBC. Apoi, militarii ucraineni instruiți ar urma să reintre în țară pentru a-i învăța pe alții cum să folosească aceste sisteme moderne de artilerie.

adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *