Palatul Parlamentului din București –o moștenire a unui regim brutal
LIDERUL COMUNIST NICOLAE CEAUȘESCU A CONDUS România din 1965 până la moartea sa bruscă și violentă din decembrie 1989. Regimul său opresiv a lăsat cicatrici adânci în toate aspectele vieții, inclusiv planificarea urbană și arhitectura.
Culmea arhitecturii comuniste din România este Palatul Poporului (acum Palatul Parlamentului), construit pentru a reflecta prosperitatea și măreția societății multilaterale. Numele este crunt ironic, întrucât oamenii s-au confruntat cu lipsuri de alimente, întreruperi de energie și reduceri de gaze, în timp ce două miliarde de dolari erau vărsate într-un proiect masiv dedicat clasei sale conducătoare.
Lucrările la palat au început în 1984 și încă nu au fost finalizate. Există părți în care lucrătorii încă montează plăci și decorațiuni, în timp ce alte părți sunt deja în curs de renovare. La înălțimea sa, site-ul a îngrămădit cu 20.000 de muncitori, 5.000 de soldați și 700 de arhitecți, care lucrau non-stop.
Potrivit pentru un regim totalitar, clădirea deține o listă impresionantă de recorduri mondiale. În prezent este cea mai grea clădire de pe planetă, cu 1,5 miliarde de lire de oțel și bronz, 35 de milioane de metri cubi de marmură, 7,7 milioane de metri cubi de sticlă și cristal și 32 de milioane de metri cubi de lemn. Are 1.100 de camere și 2.800 de candelabre (cea mai mare cântărește 11.000 de lire sterline). Una dintre sălile de ședințe are un podium la un capăt, cu fotoliul lui Ceaușescu pe el.
Palatul Poporului se ridică nouă etaje deasupra solului și are, de asemenea, nouă niveluri sub pământ. În subsol există buncăruri nucleare pentru mii de oameni, două parcări pentru camioane și autobuze și, presupus, tuneluri secrete care duc la alte clădiri guvernamentale din zonă. Pentru a face loc unui proiect atât de mare, un cartier întreg și părți din alte trei au fost distruse peste noapte. Oamenii au primit înștiințare dimineața să facă bagajele și să plece, iar până la prânz au sosit buldozerele și au început să demoleze tot ceea ce se vedea. Un total de 40.000 de persoane au fost strămutate și 9.000 de case au fost demolate. Mai multe monumente și biserici au fost, de asemenea, distruse, inclusiv o mănăstire datând din 1564.