Război în Ucraina, ziua 54. Kievul, cu un pas mai aproape de UE.

După 8 săptămâni de război în Ucraina, Rusia forțează căderea orașului Mariupol, în cadrul unei operațiuni militare care trebuie finalizată luni, 18 aprilie 2022.

SUA anunță că va începe instruirea artileriștilor ucraineni în afara Ucrainei

Armata americană se așteaptă să înceapă, în următoarele zile, instruirea militarilor ucraineni pentru folosirea pieselor de artilerie, a anunțat un oficial din apărarea SUA.

Instruirea ar urma să se desfășoare în afara Ucrainei, a adăugat acesta, citat de BBC.

Apoi, militarii ucraineni instruiți ar urma să reintre în țară pentru a-i învăța pe alții cum să folosească aceste sisteme moderne de artilerie.

Oficialul american a adăugat că forțele Rusiei sunt pe cale să își atingă obiectivele necesare pentru a relansa ofensiva

în estul Ucrainei. El a explicat că Moscova a deplasat 11 grupuri de luptă în Ucraina în ultimele zile, ajungând astfel la 76 de grupuri de luptă, toate în estul și sudul țării.

„SUA consideră în continuare orașul-port Mariupol ca fiind disputat, dar dacă va cădea, trupele ruse ar putea apoi să ajute alte forțe din regiunea Donbas de est. Rachetele rusești la Kiev și Liov par să fi vizat ținte militare în weekend. Majoritatea atacurilor aeriene, însă, sunt încă concentrate asupra Mariupolului și a regiunii Donbas”, a mai spus oficialul.

El a adăugat că Departamentul american al Apărării nu a putut verifica imagini de pe rețelele de socializare care păreau să arate daune aduse navei-amiral a forțelor ruse din Marea Neagră, „Moscova”, dar nici nu le-a putut contesta.

SMG al Ucrainei anunță că Rusia dă semne de începere a marii ofensive din est
Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat că a înregistrat semne ale începerii unei acțiuni ofensive a Rusiei în estul țării.

În ariile operaționale Slobojanski și Donețk invadatorii și-au intensificat ofensiva cu operațiuni de asalt în diferite zone, mai anunță conducerea militară a Ucrainei. Iar în direcțiile Donețk și Taurida continuă masarea de trupe pentru cucerirea localităților Liman, Kremennaia, Popasnaia și Rubijnoie, precum și pentru cucerirea definitivă a orașului Mariupol, unde continuă asalturile în zona portului.

De asemenea, Rusia și-a întețit atacurile în direcțiile Severodonețk, Popasnianski, Kurakovski și Zaporojie, zone în care concentrează unități de tancuri și artilerie.

Statul Major ucrainean mai anunță că, pentru a-și întări capacitatea ofensivă, invadatorii masează trupe suplimentare în regiunea Rostov din Rusia și în Peninsula Crimeea. Acestea au scopul de a susține ofensiva în eșalonul al doilea, protejând clădirile administrative și infrastructura din zonele ocupate. Potrivit informațiilor disponibile acum, mai spun militarii, data aproximativă a formării acestui eșalon secund este 24 aprilie.

În direcția Slobojanski, inamicii s-au grupat elemente din Armata a 6-a a Districtului Militar Vest, trupele de coastă din zona Balticii și Flota de Nord, iar în direcția Izium acționează Armata 1-a de Tancuri și Armata a 20-a din Districtul Militar Vest. Este de așteptat o încercare de avans către Izium-Slaviansk și Izium-Barvenkovo.

Statul Major mai anunță concentrări de trupe lângă granița cu Ucraina, în zona Belgorod.

În direcția Iujnobujski invadatorii încearcă să mențină linia frontului, și să controleze complet regiunea Herson. În prezent se desfășoară operațiuni la Aleksandrovka.

Iar navele inamice sunt masate în Marea Azov pentru a izola Ucraina și pentru operațiuni de recunoaștere. În zonele Volin, Polesski și Seversk nu s-au înregistrat operațiuni noi, mai spune Statul Major.

adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *