Al patrulea val de Covid-19 lovește Orientul Mijlociu, OMS sună alarma pentru varianta delta

Iranul, Irakul, Tunisia și Libia sunt țările cele mai afectate de recenta creștere a cazurilor Covid-19 în Orientul Mijlociu. Între timp, doar 5,5% din populația regiunii a fost complet vaccinată.


Varianta delta a coronavirusului a declanșat acum un al patrulea val de pandemie în Orientul Mijlociu, a declarat joi Organizația Mondială a Sănătății (OMS), adăugând că creșterea infecțiilor și deceselor Covid-19 este raportată în primul rând în rândul persoanelor care sunt încă de vaccinat.


„Răspândirea rapidă a variantei Delta în regiunea estică a Mediteranei și în toate celelalte regiuni ale OMS este un motiv major de îngrijorare”, a declarat dr. Ahmed Al-Mandhari, directorul regional al OMS pentru estul Mediteranei. „Suntem acum în al patrulea val al Covid-19 din toată regiunea.”


Varianta delta a coronavirusului a fost raportată acum în 15 din 22 de țări din Orientul Mijlociu, potrivit OMS. Majoritatea noilor cazuri Covid-19 și a pacienților spitalizați sunt nevaccinați. Rata scăzută de vaccinare în regiune, împreună cu transmisibilitatea crescută a variantei delta a coronavirusului, rămâne un motiv major de îngrijorare.


„Peste 310 000 de cazuri noi și 3500 de decese au fost raportate în medie săptămânal în ultimele 4 săptămâni, ceea ce reprezintă o creștere cu 55% și, respectiv, cu 15% a numărului de cazuri și, respectiv, a deceselor, comparativ cu luna precedentă”. – declarație emisă de centrul media al OMS.


„Ratele de admitere și spitalizare au crescut în ultimele câteva săptămâni, iar unele spitale de recomandare ating capacitatea maximă și se confruntă cu o penurie de paturi de terapie intensivă și provizii de oxigen”, a adăugat aceasta.
Managementul Covid-19 nu include doar eliminarea vaccinurilor care sunt extrem de eficiente împotriva infecției bolii coronavirus, ci necesită, de asemenea, o creștere echitabilă a acoperirii vaccinale, a spus organismul ONU. „Până și cu excepția cazului în care acoperirea vaccinării crește în mod echitabil pentru toată lumea, peste tot, virusul va continua să circule și să mute pentru a produce noi variante”, a spus OMS în declarația sa.


În special, doar 41 de milioane de oameni din Orientul Mijlociu (doar 5,5% din populația regiunii) fuseseră complet vaccinați împotriva Covid-19 până în ultima săptămână din iulie. Dintre aceste doze de vaccin, 40% au fost administrate în țările cu venituri ridicate din regiune, care reprezintă doar 8% din populația regiunii. Între timp, din ce în ce mai mulți oameni din alte părți din regiune continuă să fie infectați cu virusul și să cedeze deceselor lor din cauza inegalității vaccinării, creșterii amestecului social și aplicării slabe a măsurilor sociale și de sănătate publică.

adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *