ALERTĂ la Cernobîl! Ucraina cere Rusiei să oprească atacul

Alimentarea cu electricitate a Centralei Nucleare avariate de la Cernobîl şi a echipamentelor de securitate ale acesteia este ”complet” întreruptă, din cauza atacurilor Rusiei, a anunţat miercuri operatorul ucrainean Ukrenergo, potrivit AFP.

Centrala Nucleară de la Cernobîl, în care a avut loc cea mai mare catastrofă nucleară civilă din istorie, în 1986, ”a fost complet debranşată de la reţeaua electrică, din cauza acţiunilor militare ale ocupantului rus”, a anunţat operatorul într-o postare pe Facebook, scrie News.ro. 

Instalaţia nu este alimentată electric”, precizează Ukrenergo.

Ucraina a cerut armistiţiu: Risc de scurgeri radioactive

Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a îndeamnat Rusia la un armistiţiu temporar, pentru ca Ucraina să poată repara o linie electrică ce alimentează Centrala Nucleară avariată de la Cernobîl şi avertizează că este posibil să aibă loc ”scurgeri” de radiaţii în cazul în care pana de curent continuă, relatează AFP.

Generatoarele diesel de rezervă au o capacitate de 48 de ore în alimentarea Centralei Nucleare de la Cernobîl. După aceea, sisteme de răcire ale instalaţiei de stocare a combustibilului nuclar uzat se vor opri, ceea ce face iminente scurgeri radioactive, avertizează într-un mesaj postat pe Twitter.

Anunțul oficial al autorităților din România: ”Valori normale ale nivelului de radiații”

În jurul orei 16.00, Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare din România a transmis un comunicat în care anunță populația că nivelul de radiații se încadreaza în ”valori normale”.

Ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public referitoare la evenimentele de la amplasamentul fostei centrale de la Cernobîl, Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) face urmatoarele precizari:

Măsurătorile efectuate la nivel național confirmă valori normale ale nivelului de radiații si nu sunt semnalate depăsiri la nivelul teritoriului ucrainean.

Din informațiile primite de la Autoritatea de Reglementare și Control din Ucraina (State Nuclear Regulatory Inspectorate of Ukraine), a fost confirmată întreruperea alimentării cu energie electrică în data de 09.03.2022, în jurul orei 11.

Potrivit protocoalelor de securitate, a fost stabilită conectarea la sursa de alimentare de rezervă ce utilizează sistemele diesel mobile. În prezent, toate sistemele de securitate sunt funcționale, fiind alimentate din generatoarele diesel de rezervă și nu există un pericol pentru mediu sau populație.

Rezerva de combustibil este dimensionată pentru perioadele de timp necesare pentru restabilirea alimentării cu energie electrică, funcționarea generatoarelor diesel de rezervă putând fi prelungită după necesități prin realimentare cu combustibil până la reconectarea cu rețeaua națională de energie electrica.

CNCAN, prin Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, urmărește în permanență evoluția situației din punct vedere al monitorizării radiologice.

În România, nivelul radiațiilor este monitorizat permanent prin Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM), din cadrul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM). Specialiștii din Laboratorul Național de Referință Radioactivitate verifică datele monitorizate 24/7 și le transmit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, astfel încât să se asigure o informare promptă a factorilor de decizie naționali și internaționali, precum și a populației.”

Directorul AIEA: sistemele de monitorizare de la Cernobîl au fost dezactivate

Ucraina a avertizat miercuri Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) că devine din ce în ce mai urgentă și mai importantă gestionarea în siguranță a centralei nucleare de la Chornobîl.

Directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat că “transmisia la distanță a datelor culese de sistemele de monitorizare instalate la Cernobîl a fost pierdută“. Potrivit lui Rafael Mariano Grossi, agenția este încă în contact cu sistemele de monitorizare din alte locații din Ucraina.

Directorul AIEA și-a exprimat îngrijorările pentru starea celor 210 angajați care lucrează în complexul centralei nucleare închise după accidentul din 1986.

Aceștia lucrează în continuu de când rușii au preluat controlul în Cernobîl, adică din prima zi a războiului: “Putem lua legătura cu ei doar prin e-mail. Sunt atâtea zile de când lucrează fără pauză, iar pauza este fundamentală pentru siguranța în domeniul nuclear“.

adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *