Au trecut 45 de ani! Cele mai grele amintiri de la cutremurul din ’77. Când ar putea avea loc un al doilea seism devastator – >>

Vineri, 4 martie 2022, se împlinesc 45 de ani de la cutremurul devastator din 1977, care s-a produs la ora 21.22.22 în țara noastră.

Această zi neagră a rămas în istorie și în amintirea celor care au supraviețuit cumplitului eveniment.

La nivelul întregii țări s-au înregistrat 11.300 de răniți și aproximativ 35.000 de locuințe s-au prăbușit. 1.600 de oameni și-au pierdut viața.

Cele mai grele amintiri de la cutremurul din ’77

Au trecut 45 de ani de la marele cutremur din ’77, dar mulți dintre români au în minte tragicul eveniment marcați fiind de efectele sale devastatoare.

Cutremurul din anul 1977 este considerat cel mai mare dezastru natural petrecut vreodată în țara noastră. A durat 56 de secunde, dar a ucis foarte mulți oameni, i-a rănit pe alții și a făcut pagube materiale majore

S-a luat curentul… îmi amintesc că rula un film.

Mi-am luat copilul de doi ani jumate şi am coborât scările. “Unde mergem, unde mergem mami?”, “Acolo unde sunt oamenii să aflăm ce s-a întâmplat”, i-am răspuns.

Îmi amintesc că sunau foarte puternic şi sirenele. Era sinistru…a declarat o femeie pentru Ziua de Cluj.

Cele mai puternice efecte ale cutremurului s-au resimțit în Moldova și în zona de sud a țării.

Seismul a avut epicentrul în zona Vrancea, cea mai activă zonă seismică din țară, la o adâncime de circa 100 km, dar unda de șoc s-a simțit aproape în toți Balcanii.

Casa mea a fost dărâmată, a căzut cu totul la cutremur.

Eram în cantonament la Săftica, era vineri, duminică aveam meci. Când am auzit că s-au prăbușit multe clădiri, am fugit ca un nebun spre casă, unde îi aveam pe Neli și Răzvan, povestea Mircea Lucescu într-un interviu mai vechi.

Mărturii despre cutremurul din 1977
În seara fatidică, Răzvan Lucescu era la film împreună cu mama sa.

Într-un interviu oferit în urmă cu mai mulți ani, el a dezvăluit că atunci avea opt ani și nu a înțeles mare lucru din tot haosul acela. Când a părăsit sala de cinematograf și a ieșit afară a înțeles, totuși, că situația era foarte gravă.

Și când am ieșit, afară era praf, nu se vedea nimic, pentru că trei blocuri căzuseră în zonă, a povestit Răzvan Lucescu.

Marin Antonescu a povestit în 2017 pentru Digi 24 că în seara de 4 martie era la serviciu, pentru că dacă s-ar fi aflat acasă, probabil nu ar fi supraviețuit. El locuia într-un bloc care a fost distrus complet de seism.

Cutremurul ne-a prins exact acolo în hală, am auzit un vuiet, niște trosnituri, cum se spărgeau geamurile la hală și, mă rog, am început să râdem, că nu știam despre ce e vorba. Mecanicul știa și mi-a spus Culcați-vă și ieșiți afară, a povestit un alt supraviețuitor al cutremurului din 77.

Am mers pe Calea Victoriei și am văzut oameni morți, oameni morți în cadă, cu căzile de baie, ceva cumplit, mormane de moloz, praf. A fost cumplit, nu vă puteţi imagina. Mi-am imaginat eu că așa trebuie să fie după bombardament, a povestit Georgeta Dumitru pentru aceeași sursă.

adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *