Boala care ar putea reapărea în România, pe fondul războiului din Ucraina

Războiul din Ucraina ar putea crește riscul unei boli ce a fost eradicată

în România în urmă cu mulți ani. Iar semnalul de alarmă a fost tras chiar de un medic infecționist.

Este vorba de poliomielită.

Poliomielita, boala care ar putea reapărea în România pe fondul războiului din Ucraina

„Peste 90% dintre cazurile de poliomielită sunt forme asimptomatice, cu toate că este o boală gravă care poate da paralizie. Perioada de incubație a poliomielitei este în mod frecvent de 7-30 de zile. Este o boală care ține foarte mult de igienă.

Virusul poate ajunge la nivelul gurii și faringelui, dar ajunge în tractul gastro-intestinal și se elimină prin materiile fecale, deci este un enterovirus și ține foarte mult de igiena individuală, dar și de cea colectivă”, explică medicul infecționist Gheorghe Enache, într-un interviu pentru Gândul.

De asemenea, acesta a explicat că forma cea mai comună a bolii nu are efecte adverse, majoritatea purtătorilor fiind asimptomatici, chiar dacă boala poate duce la paralizie.

Iar circa 95% din cei ce poartă virusul nu prezintă simptome. Dar un procent între 1-5% pot dezvolta forme de poliomielita paralitică sau iritație meningeală.

Poliomielita este o boală care duce la paralizie, dar nu are niciun tratament specific. Singurul de tratament este doar unul ajutător, care diminuează efectele, a mai adăugat doctorul Gheorghe Enache.

„Există trei tipuri de virus polio. Dacă o persoană face boala cu un anumit stereotip, imunizarea este căpătată doar pentru un singur tip de virus, nu pentru toate cele trei. Acest virus dă o simptomatologie care, la un moment dat, este similară cu cea a unei viroze (oboseală, febră etc) și brusc poate apărea paraliza acută. Un om asimptomatic poate să transmită boala, iar astfel de virusuri devin probleme de sănătate publică, nu individuale.”

adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *