Cel mai SIGUR adăpost din România:

Dacă dictatorii nu-și fac buncăr anti-orice-nenorocire, atunci cine? La suprafață, fosta reședința a familiei Ceaușescu din București este sufocată de încăperi în stil rococo și Louis al XIV-lea, iar în subteran se află un buncăr secret, locul în care s-ar fi refugiat familia Ceaușescu și prietenii ei în caz de primejdie majoră.

Este singura reședința privată din București și din România prevăzută cu buncăr, special proiectat ca să protejeze în caz de atac chimic sau nuclear. Adăpostul-muzeu a fost deschis marelui public în anul 2016, apoi a fost ferit de ochii curioșilor.

Buncărul antiatomic al lui Ceaușescu – povestea

În anul 2016, Regia Autonomă – Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), cea care administrează și în prezent Palatul Primăverii din București, vorbea pentru prima dată despre buncărul secret antiatomic al lui Ceaușescu. Pentru suma de 200 de lei, oricine putea să viziteze adăpostul dar, între timp, buncărul nu a mai fost inclus în tururile ghidate ale Palatului-Muzeu.

CASA, CEAUSESCU
Palatul Primaverii din Bucuresti. Foto Antoaneta Dohotariu.

Buncărul lui Ceaușescu e îngropat la zece metri sub pământ

Prevăzător și paranoic, mereu în gardă ca să nu fie asasinat, Ceaușescu putea să coboare imediat în “beciul” său, un buncăr proiectat să reziste bombardamentelor, atacurilor chimice, biologice sau nucleare. Pentru că Ceaușescu nu avea beci pentru murături, ci buncăr-fortăreața ca să supraviețuiască unei eventuale Apocalipse. Adăpostul a fost păstrat exact în forma în care se afla în anul 1989 când Nicolae și Elena Ceaușescu și-au aflat sfârșitul brusc și violent.

buncar
piscina, palatul, primaverii
Piscina sotilor Ceausescu are 70 de mp. Foto Antoaneta Dohotariu.

Buncărul este cât o garsonieră și a fost decorat cu cadouri primite de Ceaușescu; nu are baie și nici bucătărie, dar are coarne de cerb

17 trepte albe, de marmură duc spre o ușa masivă, închisă ermetic. În spatele ei se află o camera de 24 de mp, dotată cu sisteme de ventilație speciale situate în partea de sus a pereților. Buncărul este îngropat în beton la zece metri sub pământ și este situat într-o laterală a Palatului Primăverii. Înăuntrul buncărului se află o masă de lemn masiv, înconjurată de opt jilțuri sculptate, iar încăperea este decorată cu tot felul de cadouri primite de Ceaușescu, cum ar fi un strung primit în dar de la tovarășii bulgari și un tablou realizat din coarne de cerb.

Buncărul lui Ceaușescu nu are însă baie și nici bucătărie, semn că a fost destinat să fie folosit pentru o perioada scurtă de timp. “Nu există foarte multe informații oficiale sau informații publice cu privire la acest buncăr, iar de cele mai multe ori nu putem să luăm legătură cu persoane care să ne poată spune despre ce s-a întâmplat de fapt aici, fiindcă foarte multe s-au făcut în mare secret în momentul în care s-a construit acest palat”, a declarat Tudor Baican, unul dintre ghizii Palatului Primăverii, pentru Mediafax în anul 2016.

adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *