Cum poate fi înlăturat Vladimir Putin de la putere..

Vladimir Putin a ajuns la putere promițând că va fi un lider puternic, că va aduce ordine și prosperitate într-o Rusie post-sovietică haotică și săracă. Acum, aproape toată lumea se întreabă cum poate fi oprit Vladimir Putin.  

Teoretic acesta ar putea fi pus sub acuzare. Jurnalistul Christopher Tremoglie, care a trăit în Rusia și a studiat constituția acesteia, vorbește despre capitolul 4, articolele 92 și 93 din constituția rusă, care detaliază prevederile și procesul de demitere a președintelui.

Procesul ar presupune ca Putin să fie acuzat de „înaltă trădare sau altă crimă gravă”. Iar invadarea Ucrainei ar reprezenta un astfel de act, notează ziarul AS. 

Acuzațiile ar trebui să fie prezentate Dumei de Stat, parlamentului țării, și confirmate de Curtea Supremă a Federației Ruse. Apoi sarcina ar reveni Camerei Superioare a Parlamentului rus, Consiliul Federației, care ar urma să decidă dacă îl demite sau nu pe VladimirPutin.

Demiterea trebuie să fie efectuată în termen de trei luni, altfel acuzațiile vor fi considerate respinse.

Și dacă un astfel de scenariu ar putea să pară îndepărtat, jurnalistul Christopher Tremoglie crede că acum nu mai pare atât de greu de realizat. Protestele din Rusia demonstrează acest lucru. Chiar și un deputat al Partidului Comunist în Duma de Stat a participat la marșuri. Tremoglie susține că „probabilitatea ca Putin să fie demis crește de fiecare dată când acesta își manifestă totalitarismul”.

Mai mult, aceasta variantă devine mai puternică pe măsură ce oligarhii ruși sunt loviți direct de sancțiuni, aceștia fiind unul dintre pilonii care îl ajutau pe Putin să dețină puterea în țară și în străinătate.

Cât de popular este Putin în Rusia

Conform unui sondaj făcut în decembrie 2021, popularitatea lui Putin crescut la 70%, dar trebuie precizat că atunci 40% dintre respondenți nu credeau că invazia Ucrainei este posibilă.

Un opozant al Kremlinului e convins că va urma căderea regimului Putin

Mihail Hodorkovski, într-o vreme cel mai cunoscut prizonier politic al Rusiei şi încarcerat 10 ani în urma unui proces politic, e convins că invazia Ucrainei va pecetlui căderea regimului Putin.

Mihail Hodorkovski: „Este o sinucidere din partea lui Putin. Nu poate câștiga în Ucraina. După două decenii la putere, înconjurat de consilieri cărora le este frică să-i spună adevărul, Putin a subestimat amploarea rezistenței ucrainene. El chiar credea că va fi primit în Ucraina cu flori.”

SCRIE STIIRLE PROTV

adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *