DECIZIA GUVERNULUI! Premierul Nicolae Ciucă, anunț important

Share

Situația din Ucraina este tot mai dificilă și vecinii noștri au nevoie de ajutor. România este principala țară care se implică în sprijinirea ucrainenilor aflați la nevoie și îi susține cum poate mai bine. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat astăzi ce măsuri va mai lua țara noastră în ceea ce îi privește pe ucraineni.

Măsuri de sprijin pentru refugiați

Autoritățile din România au avut astăzi o ședință task-force în care au vorbit despre noile măsuri de sprijin pentru Ucraina, în timp ce acolo au loc bombardamente zi și noapte și oamenii încearcă să fugă din țară către România, care îi sprijină încă de la începutul războiului.

De la premierul Nicolae Ciucă aflăm că România a cerut realizarea unui culoar verde în Republica Moldova, care să faciliteze plecarea ucrainenilor către țara noastră, sursele de transport și personalul necesar pentru coordonarea acestor activități.“În ședința task-force am discutat despre coordonarea activităților cu autoritățile din Republica Moldova pentru crearea unui culoar verde. Dorim să facilităm tranzitul cetățenilor ucraineni prin Republica Moldova și să asigurăm mijloacele și personalul necesare pentru intrarea lor în România.”, a declarat premierul.De altfel, tot astăzi au fost aprobate 208 milioane de lei, bani necesari sprijinirii ucrainenilor pe perioada șederii pe teritoriul țării noastre. Astfel, nu există nicio problemă în ceea ce privește cazarea, asigurarea meselor pentru refugiați, precum și tratamente necesare pentru cei răniți sau cu probleme de sănătate.

Premierul Nicolae Ciucă a precizat sâmbătă că totalul cheltuielilor făcute de instituțiile statului pentru adăpostirea refugiaților ucraineni se ridică până acum la 51 de milioane de lei.

El a mai precizat că vor fi luate măsuri pentru punerea la punct a unui culoar verde cu Rep. Moldova pentru a-i ajuta în problema refugiaților.

Săptămâna viitoare guvernul va înainta la Bruxelles documentele necesare pentru decontarea cheltuielilor.

De asemenea, au fost stabilite cheltuielile pentru cazarea refugiaților de acum încolo. Astfel, cei care vor fi cazați în spații ale statului vor avea alocată sumă de 50 de lei, iar cei care vor fi cazați în alte locații vor avea alocată suma de 100 de lei.

Banii vor fi luați din fondul de rezervă al guvernului, suma totală estimată ridicându-se la 208 milioane de lei.“Sunt remarcabile mobilizarea și solidaritatea cetățenilor români, organizațiilor neguvernamentale, societății civile și instituțiilor statului. Pe platforma “Ucraina – împreună ajutăm mai mult” până în acest moment sunt înscrise 5.700 de oferte ce înseamnă ajutor constând în medicamente, alimente, spații de cazare.”, a mai declarat premierul.

România s-a implicat și în ceea ce privește necesitatea de sânge în Ucraina pentru militarii uciși, dar și pentru militarii răniți în război. Astfel, mai multe donații vor ajunge curând în țara vecină, pentru a-i sprijini pe vecinii noștri și din punct de vedere medical.

adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *