Moment istoric! Maia Sandu a semnat cererea de aderare a Republicii Moldova la UE

Maia Sandu a semnat cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. S-a întâmplat joi, 3 martie 2022, în cadrul unui eveniment care a avut loc la Reședința de stat.

Cererea este adresată lui Emmanuel Macron, președintele Franței – țară care deține președinția Consiliului Uniunii Europene.

Maia Sandu a semnat cererea de aderare a Republicii Moldova la UE

În contextul războiului Rusia-Ucraina, Maia Sandu a declarat că accelerarea procesului de integrare europeană este mai importantă ca niciodată pentru Republica

Moldova. Joi, 3 martie 2022, Maia Sandu a semnat oficial cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

„Suntem gata să ne asumăm responsabilitatea pentru viitorul nostru. Vrem să trăim pașnic în democrație”, au fost primele declarații ale președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu.

Maia Sandu a anunțat că va depune cererea la Bruxelles, în următoarele zile și că țara pe care o conduce este pregătită să facă totul pentru realizarea acestui obiectiv național fundamental.

Pas cu pas, hotărât, vom parcurge toate etapele pentru a construi viitorul prosper și pașnic al cetățenilor din Moldova, a spus Maia Sandu.

Documentul a fost semnat și de către prim-ministrul Natalia Gavrilița, precum și de președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu.

Maia Sandu: rămânem maturi și oferim ajutor vecinilor noștri

Președintele Republicii Moldova a vorbit și despre poziția acestei țări față de ceea ce se întâmplă din 24 februarie și până în prezent, între Rusia și Ucraina. Maia Sandu a spus că moldovenii rămân maturi, își păstrează neutralitatea și oferă ajutor vecinilor aflați în nevoie.

Reamintim faptul că odată cu declanșarea invaziei ruse în Ucraina, atât Kievul, cât și Georgia au semnat cererile oficiale de aderare la Uniunea Europeană.

Președintele Volodimir Zelenski a semnat cererea de aderare la UE chiar în timpul negocierilor pentru pace. El a declarat că Ucraina ar trebui să fie primită în Uniunea Europeană în procedură de urgență.

În replică, președintele Consiliului European, Charles Michel, a anunțat că va avea loc o dezbatere privind o viitoare aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană.

adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *