Obligatoriu pentru toţi românii, începând din 14 martie 2022. Anunţul oficial a fost făcut –»

Începând cu data de 14 martie 2022, toți românii vor fi nevoiți să participe la procesul de autorecenzare a populației. Potrivit președintelui INS, acest proces este sigur din punct de vedere al protecției datelor personale, având în vedere faptul că se desfășoară online.

În data de 14 martie 2022 va începe procesul de autorecenzare a populației, reprezentând prima etapă a Recensământului Populației și Locuințelor. Autorecenzarea se va putea face până la data de 15 mai 2022, iar link-ul de accesare va putea fi accesat până în noaptea de 13 spre 14 martie, ora 00:00. Este cel de-al patrulea recensământ care se face în țara noastră, după Revoluția din 1989. Istoric, este cel de-al treisprezecelea.

De asemenea, românii trebuie să știe că în perioada 16 mai – 17 iulie 2022 se va face colectarea datelor cu ajutorul interviurilor față în față. Președintele Institutului Național de Statistică – INS transmite faptul că este sigur din punct de vedere al protecției datelor personale.

”Legat de protecţie şi siguranţă, eu vă asigur că este 100%. Dacă în format de hârtie, un formular putea să treacă cel puţin pe la trei persoane, în formatul acesta, din momentul în care sunt validate, datele sunt criptate”, a declarat vineri preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), Tudorel Andrei, în cadrul unei conferinţe de presă.

Autorecenzarea este obligatorie pentru toți românii și se regăsește pe site sub două modalități: autorecenzarea online și autorecenzarea online asistată. La cea din urmă, persoanele care nu prezintă abilități digitale se vor loga cu CNP-ul și, după validarea lui, va fi înlocuit cu un cod de 40 de caractere.

Salariații pot benefia de o zi liberă suplimentară din partea angajatorului

Pe de altă parte, în cazul salariaților care participă la autorecenzare, aceștia vor putea beneficia de o zi liberă suplimentară din partea angajatorului, fie că este în sistemul public sau privat.

”La şapte zile după ce a completat formularul de recensământ, persoana care s-a autorecenzat va primi un cod în baza căruia va putea primi zi liberă de la locul de muncă, indiferent dacă este public sau privat”, mai spune Tudorel Andrei, președintele INS.

Pe site-ul oficial este notat și un calendar RPL:

– 1 februarie – 13 martie 2022: Preluare date din surse administrative şi populare bază de date RPL2021
– 14 martie – 15 mai 2022: Autorecenzare online
– 16 mai – 17 iulie 2022: Colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă (cu ajutorul tabletelor)

adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *