Războiul din Ucraina agravează criza siguranței alimentare globale. Cele mai afectate țări

Războiul din Ucraina a afectat aproape o treime din piața mondială a grâului, agravând criza siguranței alimentare globale cauzată de pandemie.

Indicele ONU al prețurilor la alimente a atins un maxim istoric în februarie, în mare parte din cauza vremii nefavorabile și a creșterii costurilor la energie și îngrășăminte, conform Sky News.

Conflictul din Ucraina nu va face decât să înrăutățească situația, având în vedere importanța Rusiei și a Ucrainei pe piața mondială a grâului. Împreună, Rusia și Ucraina reprezintă aproape 30% din exporturi.

Țările din Orientul Mijlociu și din Africa de Nord vor fi cele mai afectate de criza alimentelor și se confruntă deja cu nevoi de import mai mari decât de obicei din cauza recoltelor locale slabe.

Țările cele mai afectate de colapsul comerțului global cu grâu

Regiunile cele mai vulnerabile la posibile penurii de cereale sunt Asia Centrală, Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Armenia, Mongolia, Kazahstanul și Azerbaidjanul își satisfac aproape toată cererea națională cu grâu din Rusia.

Pakistanul cumpără 47% din grâu din Ucraina și 41% din Rusia, în timp ce Libanul cumpără 81% din consumul național de grâu din Ucraina și 15% din Rusia.

Egiptul cumpără 60% din grâul pe care îl consumă din Rusia și 25% din Ucraina, iar Turcia are o proporție similară: 66% din importurile de grâu provin din Rusia și 10% din Ucraina.

Datele provin din bilanțul din 2020 al Organizației ONU pentru Alimentație și Agricultură, citat de peoplesdispatch.org.

România, la adăpost de criza cerealelor

Autoritățile române dau asigurări că România nu are de ce să se teamă. Cel puțin la capitolul cereale, producem mult peste cât consumăm. Rezervele statului au fost suplimentate până la limita maximă, mai spun oficialii de la București.

Producția record de cereale de anul trecut, de peste 30 de milioane de tone, ne ține la adăpost, insistă ministrul Agriculturii, care dă asigurări că nu vom rămâne descoperiți.

Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii: ”Nu trebuie să ne facem griji, avem posibilitatea, prin producția internă foarte bună pe care o obținem, să asigurăm o perioadă mai lungă de timp rezervele necesare, astfel încât, în situații de criză, și iată că a apărut o situație de criză, fie să utilizăm aceste rezerve pentru consumul propriu, al populației noastre. E o oportunitate pentru România, care produce mult și poate da la export, va deveni un jucător important”.

adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *