Reacția Rusiei după ce NATO a anunțat că trimite soldați în România

Rusia a condamnat în această seară decizia NATO de a crea patru noi grupuri de luptă în flancul estic al Alianței Nord-Atlantice. Moscova susținând că organizația își confirmă astfel poziția antirusă.

„Militarizarea Europei se accelerează ca urmare a eforturilor alianţei”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova.

Rusia acuză alianța că dorește să continue ostilitățile.

„Prin promisiunea că va furniza arme suplimentare Ucrainei, „alianţa confirmă interesul său de continuare a ostilităţilor”, a adăugat ea.

Patru grupuri noi de luptă NATO pe flancul estic

Liderii statelor membre NATO, reuniţi joi la Bruxelles într-un summit extraordinar, au aprobat patru noi grupuri de luptă în Bulgaria, România, Slovacia şi Ungaria.

„Acestea se adaugă celor patru grupuri existente deja în ţările baltice şi Polonia. Aşadar, avem opt grupuri multinaţionale ale NATO de la Marea Baltică la Marea Neagră”, a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-o conferinţă de presă după încheierea reuniunii. NATO are deja grupuri de luptă în Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia.

Rusia acuză SUA că profită financiar de situație

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus a acuzat NATO că urmărește orbește interesul Statelor Unite de a controla Rusia.

„Isteria antirusă a fost promovată pentru a spori costurile achiziţiilor de arme, de pe urma cărora SUA au profitat financiar, mai presus de toate”, a continuat Maria Zaharova.

Maria Zaharova a descris summitul extraordinar al NATO, desfăşurat joi la Bruxelles, drept nimic altceva decât o „şedinţă pentru propria sa spălare pe creier.

SUA sunt incapabile să tolereze faptul că Rusia este o ţară care ia propriile decizii suverane şi care îşi poate urma o politică independentă”, a mai spus reprezentanta MAE rus.

NATO a decis înființarea unor grupuri de luptă în mai multe țări ale Flancului Estic, printre care și România

În prezent, pe teritoriul românesc se află 3.300 de militari provenind din trupele aliate, dintre care 1.000 urmează să constituie grupul de luptă al NATO, care a fost oficializat astăzi, în contextul summitului extraordinar.

Potrivit datelor furnizate de NATO pe 21 martie 2022, pe Flancul Estic se află 40.000 de militari sub comanda directă a NATO, 100.000 de militari americani, 130 de aeronave în stare de alertă și 140 de nave maritime ale țărilor aliate.

Jens Stoltenberg a anunțat înființarea noilor grupuri de luptă

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a anunțat înființarea a patru noi grupuri de luptă în România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia. Alte patru grupuri de luptă NATO activează deja în Țările Baltice și în Polonia.

„În întreaga Europă sunt 10.000 de soldați americani care sprijină eforturile NATO și aliații europeni și-au consolidat și ei prezența. Avem 40.000 de soldați sub comanda directă NATO, mai ales pe Flancul Estic al Alianței, susținute de putere aeriană și navală majoră„ a transmis Jens Stoltenberg.

NATO adoptă poziția de apărare prevenitiv

Secretarul general al NATO a transmis că s-a luat decizia formării de noi grupuri de luptă pe flancul estic pentru a reseta postura de apărare și descurajare pe termen lung, în scopul confruntării noilor abilități. Acesta a informat că NATO urmează să desfășoare avioane și să întărească sistemul de apărare cu avioane și rachete.

„Pe mare, vom avea grupuri de portavioane, submarine și un număr semnificativ de vase de luptă cu caracter permanent. Vom întări și apărarea cibernetică și vom îmbunătăți exercițiile cu accent pe apărarea comună și interoperabilitate.”, a transmis Jens Stoltenberg într-o conferință de presă la sediul NATO din Bruxelles, după summit-ul extraordinar al Alianței.

adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *