SPAȚIUL NATO A FOST INVADAT: „AU FOST GĂSITE URME ALE UNUI DISPOZITIV EXPLOZIV”

Luni a avut loc un incident grav. O dronă rusească a pătruns în zona NATO și a zburat deasupra Poloniei înainte de a intra în spațiul aerian ucrainean unde a fost doborâtă, a transmis armata ucraineană.

Comandamentul forțelor aeriene ucrainene a declarat că o dronă rusească a zburat ieri în spațiul aerian NATO și a acuzat Moscova de „provocare”, scrie The Times.

Drona rusească a zburat prima oară deasupra orașului Yavoriv
Primul oraș în care a fost prezentă drona a fost orașul Yavoriv, din ​​vestul Ucrainei, care a fost lovit duminică de mai

multe rachete de croazieră, într-o aparentă încercare de a evalua rezultatul. Apoi a pătruns în Polonia înainte de a

reveni în spațiul aerian ucrainean, unde a fost doborâtă de apărarea antiaeriană a Ucrainei, se arată în comunicat.

Surse militare ucrainene spun că este vorba despre o dronă Forpost rusă, care este o copie licențiată a dronei israeliene Searcher. În aceeași declarație se face referire și la drona care a fost găsită, luni, în Bistrița Năsăud, dar și la cea care a ajuns în Croația.

O dronă de recunoaștere s-a prăbușit în Croația
Un alt incident asemănător a avut loc în noaptea de joi spre vineri, o dronă ucraineană de recunoaştere s-a prăbuşit în Zagreb, capitala Croației.

Investigatorii croați au găsit rămăşiţe ale unei bombe aeriene în drona care s-a prăbuşit joi seara în sud-vestul

Zagrebului, după ce a survolat spațiul aerian al României și Ungariei, a declarat duminică ministrul croat al Apărării, Mario Banozic.

”Au fost găsite urme ale unui dispozitiv exploziv, ceea ce indică faptul că nu era o dronă de recunoaştere.

Am găsit părţi ale unei bombe aeriene”, a declarat Banozic reporterilor, la locul prăbuşirii, după ce partea principală a dronei a fost scoasă din pământ, potrivit total-croatia-news.com.

Mario Banozic a mai precizat că este vorba despre un vehicul aerian fără pilot de fabricaţie sovietică, din anii 70, dar că încă nu este clar dacă a fost lansat de forțele armate ale Rusiei sau ale Ucrainei.

Ministerul ucrainean al Apărării: ”Drona prăbușită nu aparține Ucrainei”
Consilierul șef al ministrului ucrainean al apărării, Markiyan Lubkivsky, a declarat anterior pentru ziarul croat Jutarnji List că drona prăbușită nu aparține Ucrainei, relatează euronews.com

Autoritățile ruse nu au făcut nicio declarație cu privire la drona de tip Tu-141, respectiv dacă ar putea fi un dispozitiv scos din uz care ar fi putut fi făcut recent din nou operațional.

”Vom putea spune care a fost scopul său doar după o analiză. Acest tip de bombă a fost folosit de avioane”, a mai adăugat Banozic.

Ministrul croat a dat asigurări că zona din jurul craterului este acum sigură şi că nu există substanţe explozive acolo.

adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *