Trompeta păstorilor este folosită și în prezent în procesul de transhumanță

Nimeni nu cunoaște mai bine cântecele antice ale trâmbiței decât un păstor. Născut în 1951, la o fermă de creștere a oilor din mediul rural românesc, Galeș Simion din Poieni Solca a devenit păstor.
„O stână fără trompetă este ca o grădină fără flori”, spune el.
Trompeta este un tub evazat lung, de până la 150 cm, modelat într-o buclă primară alungită fără supape. De obicei este realizat din tablă, alamă sau oțel inoxidabil, cu o muștiuc de lemn.

Acest instrument de suflat a fost folosit pentru a da semnale de război la distanță și pentru scopuri muzicale. În mediul rural românesc, ritualurile legate de acest instrument muzical au fost transmise din generație în generație, încă din vremurile arhaice, când păstoritul era ocupația principală.
Mișcarea între pășunile superioare din primăvară și văile inferioare din toamnă a fost păstrată tot timpul. Acești oameni de munte nu erau conștienți de timp sau calendare, ci mai degrabă ghidați de stele și anotimpuri. Rătăcind în pustie, arși de soare și vânt, plini de dor, ei cântau adesea despre asta, jucând pipă și trâmbițe. Baladele populare anonime au fost realizate în acest fel.


Când conducea vitele la munte, ciobanul mergea în fața turmei și suflă din trâmbiță. În spatele lui, oile și câinii de pază mergeau pe laturi. Au fost instruiți pentru a proteja oile de orice.
Acolo sus, trompeta era folosită pentru a da semnale pe distanțe lungi. La scurt timp după ce soarele cobora din zenit pe cer, trâmbița chema turma înapoi pentru a muls oile cu mâna . Apoi din nou seara, înainte de apusul soarelui. În serile cețoase, cineva era ghidat prin păduri de sunetul trompetei colegului său de păstor.
Fără aprobări și itinerar, din 2008, transhumanța este interzisă în România. Alinierea legislației țării noastre la UE a dus la dispariția unui stil de viață milenar.


În România rurală, trompeta se joacă la Procesiunea funerară
Viața în România rurală nu s-a schimbat prea mult. Prin tradiție, pentru a anunța o moarte în comunitate, trompetistul cântă în fiecare seară în interiorul casei decedatului. În ziua înmormântării, dacă morții erau bogați, până la trei trâmbițe vor însoți cortegiul funerar până la biserică și mormânt, cântând uneori un cântec trist.
Pentru serviciul său, trompetistul va primi o oaie ca plată.
Acest obicei a fost și va fi păstrat în viață în regiunea Bucovinei, nu se va pierde. Reprezintă trâmbița ultimei judecăți din apocalipsă.
În afară de asta, trompeta este folosită în timpul ceremoniilor, inaugurării mănăstirilor și deschiderii școlii.

adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *